hamihami

,,Itt van az ősz, itt van újra.."

2016. augusztus 23. - Adri11

Ahogyan ezt már Petőfi is megírta, én csak átvenni tudom.

Bár még augusztus végén van némi reményünk a nyár utolsó napsugarainak elcsípésére, azért jó ha lélekben készülünk arra, hogy megérkezik hamarosan az ősz. Bármilyen furcsa is napimádó barátaim számára ( talán ez a korral jár ) a 20 -as éveim végétől az ősz a kedvenc évszakom. Imádom az őszi illatokat, ahogyan eső után gyengén fújja a szél a sült gesztenye illatát, ahogy beleszökik egy -egy forrócsoki különlegesség illata az orromba.De rengeteg más ízes finomságot sorolhatnék még ide, a gasztronómiai fesztiválok főszereplői közül az őszi ételeket. Például a párolt vörös káposztát a hozzá passzoló húsokkal. Ilyenkor rájövök, hogy imádok a szabadban enni.

Az a tapasztalatom, hogy a nyári meleg múlásával a hűvösebb idő magával hozza azt a vágyat, hogy ízesebbet, fűszeresebbet, telítettebb ételeket fogyasszunk. Különösen jól esik a hideg, esős időben egy forró testet-lelket felmelegítő tea vagy forrócsoki egy kis őszi hangulatú fügével, almával ,fahéjjal megbolondítva.

De ne csak az evésről, mint szenvedélyről beszéljünk, ősszel nagyon sok egészséges gyümölcs és zöldség terem, ami nem csak finom de a beteges időszakra jól felkészíti a szervezet ellenálló képességét. Sok olyan termék van, amit meg tudunk a szupermarketek polcain venni az év bármely szakában de a friss, szezonális termék sokkal egészségesebb, vitamindúsabb. Sőt pénztárca kímélőbb és szélesebb a választék is. Készítek egy összefoglalót az őszi gyümölcsökről és zöldségekről, hogy könnyebben tudjatok sütni-főzni velük.

Gyümölcsök: gesztenye, birsalma,füge,alma,szilva, szőlő, sütőtök

Zöldségek: gomba, répa, cékla,karfiol,káposztafélék, burgonya

Amit csak azóta értékelek, hogy elkezdtem hozzátáplálni az első gyermekem vagyis a másodikat, mert az elsőnél a kezdők nyugalmával eszembe sem jutott, hogy lefagyasszam ezeket a szezonális étkeket. Télen vagy tavasszal fogyasztva igazi unikumként szolgálnak a családnak.

Ha van valami őszi specialitástok, töltsétek fel az oldalunkra és osszátok meg velünk.

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://hamihami.blog.hu/api/trackback/id/tr4811493892

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása